понеділок, 31 січня 2022 р.

Організація харчування

 


    Здоров’я дитини закладається змалечку, коли процеси розвитку організму найбільш інтенсивні. Серед факторів, що забезпечують інтенсивний розвиток дитячого організму (гігієнічних, оздоровчих, педагогічних) харчування набуває одного із найголовніших значень, адже раціональне харчування дошкільника – необхідна умова його гармонійного росту, фізичного та нервово-психічного розвитку, стійкості до впливу інфекцій та інших негативних факторів зовнішнього середовища. Крім того, правильно організоване харчування формує у дітей культурно-гігієнічні навички, так звану правильну та раціональну харчову поведінку, закладає основи культури харчування.


Нормативно - правова база:

1.Указ Президента України №894/2019 "Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/894/2019

2.Закон України ''Про дитяче харчування''

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/142-16

3.Закон України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80

4.Постанова КМУ від 28.07.2021 №786 "Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/786-2021-%D0%BF

5.Постанова КМУ від 24.03.2021 №305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF

6. Наказ Мінекономіки від 17.11.2020 №347 "Про затвердження Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти".

http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/ME201263.html

7.Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 "Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю продуктів (НАССР)";

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12

8. Спільний наказ МОЗ та МОН України від 15.08.2006 №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах».

https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0620290-06

9. Cпільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006N 298/227 ''Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах '' (iз змінами, внесеними згідно з наказом N 202/165 від 26.02.2013

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0523-06

Немає коментарів:

Дописати коментар